ll


<< Tilbage

AKTIVITET
Mølle-tur
Lokation: Ved Møllen 8, 2970 Hørsholm - Klik her for at se lokation på kort
Start: Lørdag d. 17. mar. Kl. 10:00
Slut: Lørdag d. 17. mar. Kl. 13:00
Pris Medlem: 25.00 Kr.
Ikke medlemmer: Kun for medlemmer!
Beskrivelse: Omvisninger i Hørsholm mølle og Håndværkermuseum samt i Karlebo mølle

Hørsholm mølle
blev bygget i 1890-91, som en vindmølle af selv-krøjer typen, hvilket vil sige at "kuplen" med vingerne er selvstyrende, drejende på en jernkrans op mod vinden, og aktiveret af et mindre vindhjul bag disse. Da vingerne imidlertid er afhængig af en vindstyrke på mindst 5 sekm. blev der allerede i 1895 installeret en dampmaskine, der senere blev udskiftet med en elektromotor.

Møllebygger Martin Johansen fra Hillerød, og hans slægt, har drevet mølleriet indtil 1977, hvor Hørsholm Kommune overtog møllen. Mølleerhvervet ophørte, og Hørsholm Kommune gennemførte en omfattende udvendig restaurering af møllen, bl.a. med nye vinger, da de gamle vinger blæste af under en vinterstorm i 1943. 

På møllens 100-års dag i 1991 åbnede Håndværkerforeningen for Hørsholm og Omegn, efter nærmere aftale med kommunen, en Håndværktøjssamling med udstillinger og lejlighedsvis arbejdende værksteder. Her har et bredt udsnit af datidens håndværktøj fundet plads. Håndværkerforeningen og dens møllelaug, forestår nu driften af møllen, der også omfatter værksteder i Håndværkernes Hus (Magasinbygningen) ved siden af møllen, der i 1993 blev erhvervet af Håndværkerforeningen.

Efter besøget på Hørsholm Mølle kører vi hver især (samkørsel kan arrangeres !) til:

Karlebo Mølle 
som er en jordstående hollandsk vindmølle, der også krøjer vha. en vindrose. Møllen, der er opført i 1835, består af en ottekantet overbygning med spåntækning på et grundmuret fundament. Den har kælder og gennemkørsel til vogntrafik. Driften ophørte i 1946, men lokale initiativer sikrede, at den blev bevaret og løbende restaureret. Møllen er senest restaureret i 2013 med nye vinger og reparationer på dele af mølleværket. Den 4. august 2013 arbejdede møllen for første gang i 65 år.

Siden 1981 har møllen været ejet af først Karlebo Kommune og fra 2007 af Fredensborg Kommune, mens møllelauget er initiativtager til de aktiviteter, der er på møllen, som har status af museumsmølle.

Læs også Steen Andersens artikel om: Geologien under Karlebo mølle

 
Status:
Pris Medlem:25.00 Kr. Ikke medlemmer: Kun for medlemmer!
Totale pladser:21 stk.Ledige pladser: 3 stk.
Venteliste:Aktiv På venteliste: 0 stk.
Tilmeld personer: Max. 2 stk.Tilmeldingsfrist:Fredag d. 09. mar.
LUKKET FOR TILMELDING! 


 Samhandelsbetingelser KLIK HER
 Museumsforeningen For Hørsholm & Omegn  (CVR nr. :29738041)
 Sdr. Jagtvej 2
 2970 Hørsholm
 Mail: bestyrelsen@museums-foreningen.dk