Rud. Rasmussens Snedkerier den 15. nov.07

I en baggård på hjørnet af Nørrebrogade og Stengade ligger et af flagskibene i Danmarks møbelproduktion, Rud.Rasmussens Snedkerier, der er forbundet med navne som Kaare Klint og Mogens Koch.

Museumsforeningen så produktionslokalerne, der endnu ligger i de bygninger, som Rudolph Rasmussen opførte i 1877 efter at hans snedkeri i Store Kongensgade var brændt. Vi begyndte i den nederste kælder, måske Nørrebros dybeste. Her opbevares de store planker, hvoraf de ældste stammer fra et egetræ, der var så tykt, at det måtte til Hamburg for at blive opskåret og som man gætter på er omkring 250 år gammelt.

Alt træ, der benyttes, skal lagres og tørres i flere år. Først på savværket indtil vandindholdet når ned på 20%, derefter i ovn og i Rud. Rasmussens kældre indtil det er så tørt, at det kan bruges. Udover eg anvendes mahogni fra Afrika, kirsebærtræ fra Ukraine, egetræ fra Tyskland, oregon pine fra USA, bøgetræ fra Danmark og andre sorter, f.eks. elmetræ. Dette sidste er dog blevet vanskeligt at få fat i på grund af elmesygen. Vi så nogle planker af elmerod, der for tiden anvendes som indfatninger i en reolserie i anledning af  Mogens Kochs jubilæum.

(klik her for at se hele fotogalleriet)

Når træet skal bruges kommer det til maskinsnedkeriet i stuen og på 1.sal, hvor computerstyrede maskiner står for den indledende forarbejdning, inden det går videre til håndsnedkeriet på 2. og 3. etage og måske til polsterværkstedet øverst oppe.

Den nuværende ejer, snedkermester og møbelarkitekt Jørgen Rud. Rasmussen er fjerde generation i firmaet. Hans kone, billedvæver Elisabeth la Cour og døtrene Malene, som er kunsthistoriker og Kirstine, som er cand.scient.pol., arbejder alle i firmaet. Der er omkring 35 personer ansatte i virksomheden.

Vi blev vist rundt af Jørgen Rud.R. og Malene la Cour Rasmussen samt  i møbelpolsterafdelingen også af Elisabeth la Cour. Alle fortalte de meget engageret og spændende om virksomheden.

Besøget afsluttede Museumsforeningens arrangementer for 2007, hvoraf  flere stod i lyset af, at 2007 var Industrikulturens år. I den forbindelse er det interessant, at netop Rud. Rasmussens Snedkerier i år af Kulturarvstyrelsen er blevet udnævnt som et af de 25 industrier i Industrisamfundets Kulturarv.
Hanne Bødtger


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/www.museums-foreningen.dk/www/mainbuttom.php4 on line 17

 Samhandelsbetingelser KLIK HER
 Museumsforeningen For Hørsholm & Omegn  (CVR nr. :29738041)
 Sdr. Jagtvej 2
 2970 Hørsholm
 Mail: bestyrelsen@museums-foreningen.dk